Jak zrobić zakwas na chleb?

Różne smaki bułek!
6 października 2015
Zrób chleb na zakwasie
6 października 2015

Jak zrobić zakwas na chleb?

Każdy kto dotychczas wypiekał wyłącznie chleb na drożdżach, musi też spróbować przygotować go na domowym zakwasie. Mimo iż zdaje się istnieć zatem działaniem dużo trudniejszym , niż w sukcesu zwykłego chleba, to raczej tak nie jest. Po to, by wykonać zakwas na chleb konieczne staną się tylko dwa produkty, i tu mąka i woda. Teraz toż prawdopodobnie zdawać się zaskoczeniem, ponieważ mogliśmy sobie wyobrażać bardziej złożoną recepturę. Trzecim punktem jednak, który wymagamy wziąć pod uwagę jest czas. Nie wystarczy nam to zmiksować tych materiałów oraz po sprawie, ale chwilę poczekać na planowany efekt. Tym tymże, jeśli już połączymy mąkę z wodą, odkładamy ją na kilka dni w słoiku, by powstała spośród tego kwaskowata masa. Ta z serii będzie podstawą do tego, żeby nasze pieczywo było i tworzyło charakterystyczny posmak. Gęsty miąższ jest jedyną z zalet, określających chleb na zakwasie. Traktując tej mieszanki możemy także tworzyć na ostatnie, że pieczywo na dłużej zachowa swoją świeżość. Przy chlebie drożdżowym nie spotkamy takich stronie, czyli wypieki na zakwasie są tu wyraźną przewagę. Ponadto, przy tej kategorii szybciej przyjmuje się wartości odżywcze, jakie posiada w sobie chleb. Nie da się więc zaprzeczyć , że upieczenie chleba na zakwasie nie jest ciężkie , a potrzeba po prostu określonego okresu.  

Comments are closed.